DomovDejavnost bolnišniceKlinična dejavnostOnkološka dejavnost › Radioterapija

RADIOLOŠKA DIAGNOSTIKA


Vrhunska CT-tehnologija nam omogoča natančnejšo diagnostiko pljučnih bolezni. V rutinskem delu poleg računalniške tomografije in RTG-slikanja pljuč opravljamo tudi UZ-preiskave in diagnostične posege na področju dihal in prebavil.

1. računalniška tomografija

Kaj je CT?
Računalniška tomografija (CT) je tehnika slikanja notranje zgradbe telesa z uporabo RTC žarkov in računalnika. Preiskavo odsvetujemo nosečnicam, še posebej v zgodnjem obdobju nosečnosti, razen v primeru življenjske ogroženosti.

Osnovne preiskave so:
  • CT glave,
  • CT prsnega koša,
  • CT trebuha.

Priprava na CT-preiskavo
Preiskava je neboleča in ne zahteva posebnih predpriprav. Zaužitje obilnih obrokov hrane pred preiskavo ni zaželeno. Če ste alergični na zdravila (srbenje, težave z dihanjem, izpuščaji), vas prosimo, da o tem pred začetkom preiskave seznanite zdravnika ali radiološkega inženirja.

S seboj prinesite:
  • potrjeno kartico zdravstvenega zavarovanja,
  • razpoložljivo zdravstveno dokumentacijo o predhodnih pregledih (RTG-slike, slike morebitnih prejšnjih CT-pregledov, UZ-izvide, scintigrafije in drugo).

Na preiskavo pridite ob dogovorjeni uri. Trajala bo od 15 minut do 1 ure. Po preiskavi pa se boste lahko pogovorili z zdravnikom specialistom radiologije.

Potek CT-preiskave
CT glave
Na preiskovalni mizi vam bomo glavo trdno namestili s trakom. Postopek je neboleč, zato bodite sproščeni, vendar je zelo pomembno, da se med preiskavo ne premikate.
Prosimo vas, da v garderobi odstranite nakit (uhane), lasne sponke, slušni aparat, ker lahko motijo preiskavo.

CT prsnega koša
Z rokami nad glavo boste ležali na preiskovalni mizi, ki se bo premikala v odprtini. Med preiskavo se ne premikajte, ne pokašljujte, ne žvečite in ne spreminjajte začetnega položaja.
Prosimo vas, da predhodno odstranite nakit (verižice), kovinske gumbe in sponke, ker lahko motijo preiskavo.

CT trebuha
V določenih primerih napotnih diagnoz pred preiskavo popijete z vodo razredčeno kontrastno sredstvo (zaradi boljšega prikaza notranjih organov).

V vsakem primeru po presoji zdravnika prejmete tudi intravensko kontrastno sredstvo. Injiciranje le-tega pogosto spremlja občutek toplote v glavi ali celem telesu, kar pa mine že po nekaj sekundah do ene minute.

2. rentgensko slikanje pljuč in skeleta


3. ultrazvočna diagnostika

Na našem oddelku izvajamo UZ diagnostiko trebušnih organov in v posebnih primerih tudi organov prsnega koša.


Onkološka dejavnost
» Respiratorna endoskopija
» Onkološka kirurgija
» Kemoterapija
» Paliativna onkologija
» Register raka pljuč

Kontakt in vse informacije:

E: oddelki.radiologija@klinika-golnik.si
Telefon: 04 25 69 350