DomovDejavnost bolnišniceOpis bolezni in preiskav › Okužbe pljuč (Pljučnica)

OKUžBE PLJUč (PLJUčNICA)


Pljučnica je akutno infekcijsko vnetje pljuč, ki ob sodobnih možnostih zdravljenja z antibiotiki ne bi smela predstavljati problema in potekati z neugodno prognozo. Vendar temu ni tako, saj pljučnico omogoča ozdraviti imunski sistem in ne le antibiotik.

V Bolnišnici Golnik kontinuirano spremljamo klinične značilnosti in mikrobiološke podatke o povzročiteljih primerov pljučnice pri bolnikih, ki so jih napotili v bolnišnico.

Dobri uspehi zdravljenja v bolnišnico napotenih bolnikov s pljučnico gredo na račun kompleksne obravnave bolnikovega zdravstvenega stanja v najširšem smislu, zdravljenja spremljajočih bolezni in podpore organizma z dovajanjem kisika, tekočin in elektrolitov, če je pljučnica te funkcije in procese v telesu prizadela.

Priporočila za uporabo antibiotikov se po svetu razlikujejo.
Potrebo po novih priporočilih diagnostike in zdravljenja pljučnic povsod po svetu narekuje naraščanje števila proti antibiotikom odpornih (rezistentnih) bakterij, kar pa je v različnih okoljih različno pogosto. Zato je pomembno ta pojav spremljati na nacionalni ravni.

Z racionalno rabo antibiotikov smo pri nas uspeli zavirati ta pojav, v nasprotju z mnogimi drugimi deželami, kjer je bila potrošnja antibiotikov premalo kritična, tako da so se bakterije prilagoditveno opremile z mehanizmi odpornosti.

Novi antibiotiki na tržišču sicer še omogočajo uspešnost tudi v takih primerih, zavedamo pa se, da bi nepazljivost pri predpisovanju antibiotikov in razvoj odpornih bakterij vedno znova sklepala začaran krog. Zaradi teh dejstev v našem okolju ne moremo enostavno povzemati priporočil antibiotičnega zdravljenja pljučnih okužb iz tujih okolij.

Naše izkušnje so osnova za nasvete, kako naj zdravniki splošne medicine zdravijo pljučnico na domu.