-->
DomovDejavnost bolnišniceOpis bolezni in preiskav › Bronhoskopija – pregled dihalnih poti

BRONHOSKOPIJA – PREGLED DIHALNIH POTI


Bronhoskopija je preiskava, s katero poskušamo ugotoviti vzrok bolnikovi težav. Pregled se opravi z upogljivim inštrumentom – bronhoskopom. Pred preiskavo si bolnik na endoskopskem oddelku ogledaa video posnetek preiskave in/ali se o poteku preiskave pogovori z zdravstvenim osebjem na endoskopskem oddelku.


Potek preiskave

Preiskava traja od 10 do 20 minut. Med pregledom bolni leži na hrbtu na preiskovalni mizi. Po nosni cevki prejema kisik. Ves čas preiskave osebje spremljali vsebnost kisika v krvi in srčni utrip. S skrbnim nadzorom bolnikovih življenjskih funkcij želimo zagotoviti, da bo preiskava varna in da bo potekala brez zapletov.

Sluznico nosu, grla, sapnika in bronhijev pred preiskavo dobro omrtvimo (anesteziramo). Bronhoskop uvedemo skozi nos ali skozi usta in med glasilkama vstopimo v sapnik. Med preiskavo bolnik ne sme govoriti, diha pa lahko brez težav.

Zdravnik bo med posegom morda opravil biopsijo (odvzem tkiva za pregled v laboratoriju), kar pa za bolnika ni boleče. Med preiskavo je dobro, da bolnik skuša ostati miren in sproščen, da diha počasi in sledi navodilom medicinske sestre in zdravnika. Če bolnik želi, lahko potek preiskave spremlja na monitorju.

Del preiskave se lahko opravi tudi pod nadzorom rentgena in/ali ultrazvoka ali pa se sluznico pregleda pod modro svetlobo (avtofluorescenca). Vse omenjene metode omogočajo natančnejši pregled, za bolnika pa niso neprijetne ali boleče. Prejeti odmerek rentgenskega sevanja je nizek. V redkih primerih je potrebno, da opravimo preiskavo s togim bronhoskopom v kratkotrajni splošni anesteziji.

Pred preiskavo je osebje bolnišnice potrebno obvestiti, če je bolnica noseča ali domneva, da bi lahko bila.

Prav tako je pred preiskavo prepovedano kaditi (24 ur pred preiskavo), uživati hrano in tekočino (6 ur pred preiskavo). Zdravila je dovoljeno vzeti po posvetu z zdravnikom (npr. zdravila, s katerimi bolnik zdravi povišan krvni tlak).


Možne neprijetnosti in zapleti

Bronhoskopija je varna diagnostična preiskava. Ni boleča, vendar pa je nekoliko neprijetna (draženje na kašelj). Zapleti so redki in običajno nenevarni.

Nekaj ur po preiskavi se lahko pojavi povišana telesna temperatura. To se zgodi pri manj kot 10 % bolnikov, traja nekaj ur in spontano mine. Redko se pojavi bakterijsko vnetje, ki ga moramo zdraviti z antibiotikom. Sledove krvi v izmečku lahko bolnik opazi še dan ali dva po preiskavi, posebno takrat, ko so odvzeti koščki tkiva. Take krvavitve niso nevarne. V primeru izkašljevanja večje količine krvi in bolečin v prsnem košu mora bolnik obiskati izbranega zdravnika. Zelo redko pride do vdora zraka v prsno votlino – pnevmotoraksa. Pojavi se lahko tudi prehodna hripavost. Zapleti v delovanju srca so izjemno redki.


Postopek po preiskavi

Zaradi lokalne anestezije bo požiranje začasno moteno, zato eno do dve uri po preiskavi bolnik ne sme jesti ali piti, saj lahko hrana ali tekočina zaide v sapnik.

Bolnišnične prostore bolnik zapusti šele po posvetu z zdravstvenim osebjem. 24 ur po posegu ni priporočljivo voziti motornih vozil.

Več dodatnih pojasnil lahko dobite pri zdravniku/zdravnici in medicinski sestri na oddelku, ali na endoskopskem oddelku Bolnišnice Golnik - KOPA.