-->
DomovDejavnost bolnišniceOpis bolezni in preiskav › Imunoterapija

IMUNOTERAPIJA


Specifična imunoterapija je vzročno zdravljenje senenega nahoda (alergijskega rinokonjunktivitisa), astme in redkeje drugih alergij takojsnjega tipa, pri čemer bolniku vnašamo v telo vedno večje odmerke spečificnega alergena, ki povzroča alergijske simptome. Želimo doseči, da bi postal toleranten za alergen.

 

To zdravljenje zmanjša ali ustavi alergijske simp­tome, zmanjša ali ustavi porabo zdravil proti alergiji, prepre­čuje poslabšanje alergijskega rinitisa in prehod v astmo, pre­prečuje nastanek novih senzibilizacij. Ze pred desetletiji smo to zdravljenje izvajali s podkožnimi injekcijami. Zadnjih 10 let pa so proučili in uvedli novo metodo, pri kateri se specificni alergen nanaša na ustno sluznico pod jezik. Metodo smo uvedli tudi že v Sloveniji.

 

To zdravljenje so prvic izvajali I. 1911, ko so opažali umiritev alergije po vnosu stopnjujocih se količin alergena v telo. Te­daj mehanizmi tega procesa še niso bili proučeni in vneseni alergeni ne standardizirani. Danes razpolagamo z optimalno čistimi alergeni v razlicnih oblikah pripravkov in v definiranih koncentracijah. Po individualno izbranih shemah jih vnašamo v telo od najmanjsih začetnih do vzdrževalnih koncentracij v dolocenih časovnih razmakih. Uvedeni postopek traja naj­manj 3 leta, skoraj praviloma pa 5 let in izjemoma tudi dlje. Postopek vodi specialist alergolog, ki je usposobljen za tako terapijo.