-->
DomovDejavnost bolnišniceOpis bolezni in preiskav › Preiskava pljučne funkcije

PREISKAVA PLJUčNE FUNKCIJE


Način dela in potek preiskav v laboratoriju za respiratorno fiziologijo

V Laboratoriju za respiratorno fiziologijo opravljamo preiskave pljučne funkcije. Nekateri izmed vas ste napoteni s strani izbranega zdravnika ali specialista izven naše bolnišnice, zato je potrebno, da se z napotnico najprej registrirate v naši sprejemni pisarni. Po registraciji oddate napotnico na sprejemnem okencu laboratorija in počakate na preiskavo. Bolnikov ne naročamo na uro zato, ker ima vsak bolnik različno število zahtevanih preiskav in celoten postopek lahko traja tudi več kot eno uro. Prednost v čakalni vrsti imajo le bolniki, pripeljani z reševalnim vozilom iz drugih bolnišnic in bolniki na kisiku.
 
Preiskavo bo opravila laborantka, zdravnik vas bo pregledal le v primeru zapletov pri preiskavi, prisoten bo tudi pri obremenilnem testiranju na kolesu, v kolikor je ta preiskava naročena. Z morebitnimi vprašanji se obrnite na laboranta, ki vam bo pred preiskavo celoten postopek tudi pojasnil. V kolikor se s preiskavo ne strinjate (na primer strah pred zaprtim prostorom za preiskave v telesni kabini), to prosim laborantu takoj omenite. Obseg preiskav (v kolikor ni določen na napotnici) določa zdravnik – vodja laboratorija z namenom odgovoriti na vaš diagnostičen problem. Opozorili bi vas, da se je pri preiskavi potrebno potruditi, preiskava je lahko tudi naporna, rezultat pa je včasih (posebej pri oceni telesne okvare) zelo pomemben, saj brez teh izvidov priznanja telesne okvare s strani pljuč ni. Sâmo preiskavo vodi laborant, ki pa mora zaradi narave dela, ki teži k vzpodbujanju in bodrenju pacienta z namenom pridobiti najboljši rezultat, včasih tudi povzdigniti glas.

Preiskave pljučne funkcije, ki se izvajajo v Laboratoriju za respiratorno fiziologijo, so sledeče:

Spirometrija

Vsak bolnik, ki je napoten v naš laboratorij, mora najprej opraviti najosnovnejšo preiskavo, to je spirometrija. Po meritvi teže in višine pacienta izvedemo spirometrijo, ki od pacienta zahteva, da ob maksimalno globokem vdihu izdahne sapo na najhitrejši možen način v aparat - spirometer. Postopek ponovimo najmanj 3x in največ 8x.


Metaholinski test

Za ta test, ki ga opravimo pri dokazovanju astme, boste prejeli pismeno obrazložitev testa z vprašanji o zdravilih, ki jih prejemate. Prosimo, če podpišete obrazec pred samim testom.


Bronhodilatatorni test

Ta test je v bistvu spirometrija, ki jo ponovimo po treh ali štirih vdihih bronhodilatatornega zdravila (Berodual, Berotec ali Ventolin). Vrednotimo izboljšanje izdihanih volumnov zraka po teh zdravilih. Po prejetju zdravila je potrebno počakati 20 do 30 minut, preden ponovimo spirometrijo.


Specifični provokacijski test

Ta test izvedemo s substancami, ki jih prinesete iz delovnega mesta, uporablja pa se za dokazovanje poklicne astme. Za test se mora vaš izbrani zdravnik prej dogovoriti z našim laboratorijem za termin. Izvaja se samo spirometrija, redko tudi meritve pretoka zraka skozi nos z nosno masko.


Telesna pletizmografija

Preiskava se vrši na računalniško vodenem aparatu v kabini in od bolnika zahteva, da iz normalnega dihanja preide v hitro plitko dihanje, tudi brez dovoda zraka v trajanju 2-3 sekund. Preiskava se zaključi z maksimalnim izdihom in vdihom.


Plinska analiza arterijske krvi

Odvzem krvi iz arterije, ki je nekoliko bolj boleč kot iz vene (običajni odvzem). V krvi se določa vsebnost kisika in kislost krvi.


Ergospirometrija

Preiskava se vrši na računalniško vodenem aparatu ob hkratnem merjenju EKG-ja, kisika v krvi in krvnega pritiska. Bolnik med preiskavo diha v ustnik. Izdihan zrak sproti analiziramo. Bolnik vozi sobno kolo in obremenitev se mu zvezno povečuje. Poganjanje kolesa traja približno 10 minut. Ob koncu preiskave je potrebno opraviti plinsko analizo arterijske krvi. Vedno je ob preiskavi prisoten zdravnik, za preiskavo se je potrebno naročiti telefonično (04 2569 393).


Transfer faktor ali difuzijska kapaciteta

Preiskava se vrši na računalniško vodenem aparatu in od bolnika zahteva, da po maksimalnem izdihu globoko vdahne in drži sapo (brez dihanja) cca. 10 sekund in na koncu izdahne.


Krivulja pretok – volumen

Preiskava se vrši na računalniško vodenem aparatu in od pacienta zahteva, da iz normalnega dihanja preide v maksimalen globok vdih, potem najhitreje kar je možno izdahne ves zrak iz pljuč in na koncu hitro in globoko spet vdahne.
Vse ostale informacije o vodenju in izvedbi preiskave vam bo podal laborant, ki vodi preiskavo.