-->
DomovDejavnost bolnišniceOpis bolezni in preiskav › Obremenitveno testiranje

OBREMENITVENO TESTIRANJE


Obremenitveno testiranje je ena najpomembnejših preiskav v kardiologiji. Preiskava je zelo razširjena, preizkušena, varna, lahko dostopna in izvedljiva. Je presejalna metoda v medicinski obravnavi posameznikov, pri katerih sumimo na bolezni srca in ožilja in tudi pri tistih, ki so s temi boleznimi že zboleli.

Obremenitveno testiranje je test za oceno funkcionalne telesne zmogljivosti, porabe kisika v srčni mišici in njene prekrvavitve. Pomaga nam pri razpoznavanju prisotnosti koronarne bolezni ter o odločitvah o morebitni nadaljnji obravnavi preiskovancev.

Rezultati obremenitvenega testiranja nam služijo kot osnova za načrtovanje terapije in telesne aktivnosti, pomagajo nam pri zdravljenju bolnikov z ishemično boleznijo srca in pri bolnikih z srčnim popuščanjem.

Test uporabljamo tudi pri bolnikih z motnjami srčnega ritma, pri nekaterih bolnikih z boleznim srčnih zaklopk in nenazadnje tudi za določanje telesne zmogljivosti zdravih oseb.

Obremenitveno testiranje se lahko izvaja na sobnem kolesu, tekoči preprogi ali ročnem ergometru. Pri izboru vrste obremenitve je potrebno upoštevati celotno zdravstveno stanje preiskovanca (zmožnost vožnje kolesa, hoje po tekoči preprogi). Pomembno je, da s preiskavo dobimo optimalne rezultate.

Z obremenitvenim testiranjem organizem prisilimo v stanje večje fizične aktivnosti ter opazujemo in merimo različne pokazatelje (krvni tlak, EKG, pulz, analiziramo izdihani zrak), ki nam služijo za ocenjevanje delovanja srca in pljuč ter s tem ugotavljanje morebitnih bolezenskih sprememb na teh organih.

Najpogosteje se uporablja obremenitveno testiranje na sobnem kolesu, ki ga izvajamo tudi v naši bolnišnici.

 

POTEK PREISKAVE

 

Preiskovanec je običajno naročen na obremenitveno testiranje na kolesu ali cikloergometrijo ob določeni uri. Ob naročanju ga medicinska sestra seznani s preiskavo, na katero ga je napotil zdravnik. Izroči mu pisna navodila, kako preiskava poteka in kako naj se nanjo pripravi. Skuša mu odgovoriti na morebitna vprašanja in pomisleke, ki jih ima. Lahko pa ga napoti tudi k zdravniku, ki mu bo pojasnil namen in pomen preiskave.

 

Na dan preiskave preiskovanec vzame predpisana zdravila po navodilu zdravnika, poje manjši obrok hrane (2 do 3 ure pred obremenitvijo) in naj ne kadi 2 do 3 ure pred obremenitvijo. Pred izvedbo preiskave je potrebna usmerjena anamneza in pregled, ki izključi omejujoče vzroke za izvedbo preiskave.

 

Preiskovanec s pomočjo medicinske sestre izpolni anamnestični list, s katerim dobimo podatke o:

- dejavnikih tveganja in življenskem slogu (zvišan krvni tlak, povišane maščobe v krvi, kajenje, uživanje alkohola, telesna dejavnost,    psihične obremenitve, druge bolezni kot so sladkorna bolezen, srčna ali možganska kap itd.);

- trenutnih težavah povezanih s srcem (prebolel infarkt srca, morebitne operacije na srcu, bolečine v prsih ipd.);

- morebitnih predhodnih obremenitvenih testiranjih;

- zdravilih, ki jih trenutno prejema;

- morebitnih večjih operativnih posegih v zadnjih treh mesecih;

- morebitnih prehladnih in vnetnih obolenjih, jemnju antibiotikov (v krajšem obdobju pred predvidenim obremenitvenim testiranjem) in

- pridruženih obolenjih (astma v poslabšanju, kronična obstruktivna pljučna bolezen, anemija idr.)

 

Za optimalno izvedbo preiskave je pomembno, da preiskovanec zna voziti kolo in pozna pomen in potek preiskave. Na kolesu mu nastavimo primerno višino sedeža in krmila ter ga poučimo, kako naj vozi kolo. Preiskovanec naj bo med testom primerno obut in oblečen (udobno obuvalo, ki ne drsi in udobne hlače, prsni koš je razgaljen zaradi spremljanja EKG-krivulje).

 

Preiskovancu na prsni koš namestimo elektrode za snemanje 12-kanalnega EKG-ja, na nadlaht pa merilec krvnega tlaka, da lahko med obremenitvijo spremljamo krvni tlak. Pred začetkom obremenitve preiskovancu posnamemo EKG in izmerimo krvni tlak v mirovanju (po naročilu zdravnika pa tudi ob hitrem dihanju in globokem vdihu).  

 

Na podlagi preiskovančevih odgovorov z vprašalnika, EKG posnetka in vrednosti izmerjenega krvnega tlaka (če je potrebno tudi kliničnega pregleda) zdravnik odločil, ali je obremenitveno testiranje varno.

 

V primeru, da ni zadržkov, preiskovanca postopoma obremenjujemo tako dolgo, dokler obremenitev zmore. Če med obremenitvijo nastopijo spremembe, ki pomenijo, da obremenitev ni več varna, jo predčasno prekinemo.

V naši bolnišnici preiskovancu med obremenitvijo izmerimo tudi porabo kisika. Zato mu namestimo obrazno masko, prek katere diha. Tako s pomočjo aparata za kontinuirano analizo plinov v izdihanem zraku lahko izmerimo porabo kisika.

Med obremenitvijo spremljamo EKG, analiziramo izdihani zrak prek obrazne maske in merimo krvni tlak. Po končani obremenitvi preiskovanca še nekaj minut opazujemo na kolesu, nato pa v čakalnici počaka vsaj še pol ure. V primeru, da v tem času nima težav in med obremenitvijo niso nastopile spremembe, ki zahtevajo takojšnje nadaljnje ukrepanje, lahko zapusti naš oddelek.

 

Naročanje na obremenitveno testiranje ali cikolergometrijo v Oddelek za kardiovaskularno funkcijsko diagnostiko naše bolnišnice poteka na dva načina:

- po pošti na naslov Bolnišnica Golnik – KOPA, Golnik 36, 4204 Golnik, Oddelek za kardiovaskularno funkcijsko diagnostiko