0 Povzetek košarice

Vpiši iskalni niz

Alergija za cepivo - vprašanja in odgovori

12. 4. 2021

Kaj je alergija za cepivo?

Podobno kot na zdravila ali hrano so ljudje lahko alergični za cepivo. Alergijske reakcije za cepiva so zelo redke (približno ena oseba od 1 milijona cepljenih bo imela alergijsko reakcijo na cepivo). Večina alergijskih reakcij je blagih. Huda alergijska reakcija se imenuje anafilaksija. Simptomi se začnejo zelo hitro (običajno v nekaj minutah, najkasneje pa do 4 ure po cepljenju) in vključujejo več delov telesa: koprivnica na koži; otekanje ust, ustnic, jezika ali grla; težko dihanje, sopenje, piskanje ali tiščanje v prsih; ali nizek krvni tlak ali izgubo zavesti. Približno polovica alergijskih reakcij na cepiva se zgodi v prvih 15 minutah po prejemu cepiva. Vročina in utrujenost po cepljenju nista znak alergije za cepivo in ne pomenita zadržka za drugi odmerek.

Alergija za cepivo - vprašanja in odgovori

Kaj pa rdečina in oteklina na mestu injiciranja - je to alergijska reakcija?

Včasih lahko cepiva povzročijo velike lokalne reakcije na mestu injiciranja, ki se lahko začnejo nekaj ur po cepljenju ali naslednji dan. Mesto cepljenja lahko postane boleče, oteklo in rdeče. Včasih lahko koža na tem mestu tudi srbi. Simptomi lahko trajajo več dni. Čeprav je takšna reakcija lahko neprijetna, ne pomeni, da gre za alergijsko reakcijo za cepivo in tudi ne pomeni večjega tveganja za alergijsko reakcijo pri naslednjem cepljenju.


Kaj je huda alergijska reakcija?

Huda alergijska reakcija se imenuje anafilaksija. Simptomi se začnejo zelo hitro (običajno v nekaj minutah do najkasneje v 4 urah po cepljenju) in običajno vključujejo koprivnico; otekanje ust, ustnic, jezika ali grla; težko dihanje, sopenje, piskanje ali stiskanje v prsih; ali nizek krvni pritisk ali izgubo zavesti.


Katere so sestavine cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer-BioNTech?

Zdravilna učinkovina je enoverižna, informacijska RNK (mRNK), ki kodira protein bodice (S (spike) protein) virusa SARS-CoV-2.2
Neaktivne sestavine:
((4-hidroksibutil)azanediil)bis(heksan-6,1-diil)bis(2-heksildekanoat) (ALC-0315) 2-[(polietilenglikol)-2000]-N,N-ditetradekilacetamid (ALC-0159) 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfoholin (DSPC) holesterol kalijev klorid kalijev dihidrogenfosfat natrijev klorid natrijev hidrogenfosfat dihidrat saharoza voda za injekcije
 
Katere so sestavine cepiva proti covidu-19 proizvajalca  Moderna?
 
1. Enoverižna informacijska RNK (mRNK), ki kodira protein bodice (S (spike) protein) virusa SARS-CoV-2. Neaktivne sestavine:

Lipid SM-102 holesterol 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfoholin (DSPC) 1,2-diomiristoil-rac-glicero-3-metoksipolietilen glikol-2000 (PEG2000 DMG) trometamol 9 trometamolijev klorid ocetna kislina natrijev acetat trihidrat saharoza voda za injekcije


Kateri bolniki se morajo pred prejemanjem cepiva pogovoriti z alergologom? 

V nadzorovanih kliničnih preskušanjih cepiva niso bili vključeni bolniki z anamnezo hude alergijske reakcije, povezane s cepivom in/ali hudo alergijsko reakcijo na katero koli sestavino cepiva.

Po začetku cepljenja z mRNA cepivom so se pojavila poročila o anafilaktičnih reakcijah po cepljenju. Kot najbolj verjeten razlog se omenja polietilenglikol (PEG), ki je sestavina lipidnega mehurčka v katerem je mRNA. Takoj po poročilu o prvih dveh anafilaktičnih reakcijah je bilo izdano navodilo, da naj se osebe, ki so imele v preteklosti hudo anafilaksijo (so opremljene z adrenalinom za samoaplikacijo) zaenkrat ne cepijo. 30.12.2020, po preučitvi primerov, je bilo priporočilo spremenjeno. Cepljenje se odsvetuje osebam, ki so preobčutljive za sestavine cepiva.


Če niste prepričani glede vaše pretekle alergije za cepivo ali PEG, priporočamo posvetovanje z vašim izbranim zdravnikom, ki bo presodil ali potrebujete posvet ali pregled pri specialistu alergologu. Na splošno velja, da lahko večina bolnikov, ki so alergični na eno cepivo, varno prejme drugo cepivo.

Osebe, ki so alergične za druga zdravila, hrano ali pike žuželk se lahko cepijo na običajnem cepilnem mestu, priporoča pa se 30 minutno opazovanje. Bolniki z drugimi alergijskimi boleznimi in bolniki z mastocitozo se ravno tako lahko cepijo na običajnem cepilnem mestu s 30 minutnim opazovanjem po cepljenju.

Kaj je PEG in kateri so pogosti izdelki, ki vsebujejo PEG? 

PEG je pogosta, v vodi topna sestavina številnih komercialnih izdelkov, vključno z nekaterimi cepivi in več kot 1000 odobrenimi FDA zdravila. Je tudi glavna sestavina pogosto uporabljenih pripravkov za kolonoskopijo (Golytely, Moviprep). Vsebujejo ga nekatera zdravila, ki se dajejo v žilo - PEGilirana zdravila. Uporablja se tudi pri ultrazvočnih gelih in injekcijah steroidov, ki imajo podaljšan učinek, kot je metilprednizolon acetat. Reakcije na PEG so izjemno redke, vendar je možna anafilaksija.


Cepljenje se odsvetuje osebam, ki so v preteklosti imele reakcijo po kemoterapevtiku doxorubicinu (pri farmacevtski obliki, ki vsebuje polietilenglikol - Doxil), pripravku za čiščenje pred kolonoskopijo (Moviprep), kontrastu za izvedbo ultrazvoka (Definiy), metilprednizolon acetatu ali medroksiprogesteronu za injiciranje ter pri osebah, ki so po prvem odmerku mRNA cepiva doživele anafilaksijo.


Nazaj na seznam