0 Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Search

IZJAVA O DOSTOPNOSTI

Klinika Golnik se zavezuje omogočati dostopnost v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in Direktivo EU 2016/2102 Evropskega parlamenta in Sveta. Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletno mesto https://www.klinika-golnik.si/.


Stopnja skladnosti
Spletno mesto Klinike Golnik je napisano v jeziku HTML5 in uporablja CSS3 stilske predloge (angl. Cascading Style Sheets) za oblikovanje spletnih strani. Za interakcije in določene funkcionalnosti se uporablja jQuery JavaScript knjižnica. Delovanje in izgled spletnih strani je preverjeno v vseh popularnejših starejših in novejših brskalnikih ter na različnih napravah in operacijskih sistemih.

Spletna stran Klinike Golnik je pripravljena v skladu z mednarodnimi smernicami za dostopnost spletnih vsebin in ustrezajo standardu WCAG (Web Content Accesisibility Guidelines) 2.0. Skladnost ustreza stopnji AA.

Dodatna pomoč v obliki namigov pri vnosnih poljih, gumbih in povezavah je namenjena manj veščim uporabnikom spleta.


Funkcije dostopnosti
Del spletnega mesta je posebno orodje, ki omogoča dodatne funkcije dostopnosti spletnega mesta. Prikaže se ob kliku na ikono dostopnosti v spodnjem desnemu kotu. Uporabniku je omogočeno:

 • olajšana navigacija s tipkami na tipkovnici,
 • uporaba večjega kazalca miške, v beli ali črni barvi,
 • povečanje kontrasta barv,
 • prikaz barv v sivinah,
 • temni način belo na črnem
 • uporaba standardne pisave, primernejše za osebe z disleksijo,
 • večja velikost pisave; odebeljena pisava,
 • poudarjene povezave; naslovi z velikimi črkami.

Obiskovalcem je uporaba spletnega mesta dodatno olajšana z bližnjicami na tipkovnici:

 • prikaz možnosti dostopnosti (Ctrl + U),
 • prikaz kazala spletnih strani (Ctrl + Alt + K),
 • vrni se na domačo stran (Ctrl + Alt + D),
 • vrnitev na domačo stran (Ctrl + Alt + D),
 • Zapri pojavno okno (Esc),
 • Pomakni fokus na naslednji element (Tab),
 • Premakni fokus na prejšnji element (Shift + Tab),
 • Klikni fokusiran element (Enter)
 • Označi/odznači potrditveno polje (Space).


Nedostopna vsebina

Dostopnost spletnega mesta klinika-golnik.si nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.
Primeri takih vsebin so:

 • skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa,
 • programsko generirani dokumenti (npr. letna poročila),
 • različne kompleksne tabele s podatki.

Na podlagi zaprosila vam nedostopne dokumente pošljemo.

Klinika Golnik tudi ocenjuje, da bi za zavod nastale finančne posledice, če bi želeli celotno vsebino ustrezno prilagoditi (prevesti v znakovni jezik in/ali opremiti s podnapisi ali drugače ustrezno prilagoditi skladno z ZDSMA), saj je obseg vsebine velik. Prav tako je Klinika Golnik pri oceni nesorazmernega bremena poleg znatnih finančnih posledic upoštevala tudi notranjo organizacijo in vrsto dejavnosti, ki jo opravlja ter postopa skladno z ZDSMA, ki ravno iz teh razlogov dopušča navedena odstopanja skladno z oceno o nesorazmernosti in na podlagi te Izjave o dostopnosti.


Možne izboljšave
Spletno mesto za normalno delovanje, boljšo celostno uporabniško izkušnjo in večjo varnost uporablja JavaScript skriptni jezik. Brez ustrezne podpore brskalnika je otežena navigacija ter ne deluje prikaz in pošiljanje spletnih obrazcev v pojavnih oknih.

V primeru, da v brskalniku niso podprte stilske predloge CSS, se še vedno lahko pristopi do vseh informacij, vendar so lahko nekatere vsebine podvojene ali odvečne. V kodi spletnih strani so dodatni teksti, namenjeni za prikaz na zaslonih različnih velikosti oz. se prikažejo ob določenih akcijah.

Neodvisnost od JavaScripta in CSS predlog bi pomenila večjo spremembo v zasnovi in načinu delovanja spletnega mesta.

Mnoge smernice WCAG in WAI-ARIA za izboljšanje dostopnosti spletišča si je mogoče razlagati subjektivno. Prav tako se lahko interpretacije s časom spreminjajo.


Povratne in kontaktne informacije
Spletno mesto želimo čim bolj približati uporabnikom. V primeru težav pri dostopu do katerih koli vsebin ali informacij na tem spletnem mestu ali, če imate povratne informacije oziroma predloge izboljšav, nas obvestite na tajnistvo@klinika-golnik.si ali po telefonu +386 (0)4 25 69 100 .

Nadzor nad izvajanjem Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij javnega sektorja izvaja:

Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo

Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
E-pošta: gp.irsid@gov.si
Spletna stran: https://www.gov.si/drzavni-organi/organi-v-sestavi/inspektorat-za-informacijsko-druzbo/

Priprava izjave o dostopnosti
Izjava je bila pripravljena 14. 12. 2020 na podlagi samoocene, glede na prvo alinejo točke (a) člena 3(1) Izvedbenega sklepa Komisije (EU) 2018/1523 – samoocena organa javnega sektorja.


Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov: gp.uiv@gov.si


Izjava je bila nazadnje pregledana, spremenjena in dopolnjena 20. 4. 2024

.