0 Povzetek košarice

Vpiši iskalni niz

Odločeni! Opuščamo kajenje.

Ob svetovnem dnevu brez tobaka, 31. maja 2021

Geslo: Odločeni! Opuščamo kajenje je še kako primerno tudi za bolnike s KOPB.

Odločeni! Opuščamo kajenje.

Najpomembnejši dejavnik tveganja pri bolnikih s KOPB je kajenje, ki pospešuje napredovanje bolezni. Še vedno velik del bolnikov kadi, zato je iskanje učinkovitih intervencij za opustitev kajenja bistvena naloga zdravstvenih delavcev. Opustitev kajenja je eden od najpomembnejših načinov za izboljšanje prognoze bolnikov s kronično pljučno boleznijo. Zdravniki, ki zdravijo bolnike z obolenji dihal imajo pomembno vlogo v motivaciji bolnikov, da opustijo kajenje. Za uspešno odvajanje od kajenja je ključna kombinacija vedenjske terapije, farmakološkega zdravljenja in terapevtskega pristopa. Na uspeh vplivajo tudi: motivacija, stopnja nikotinske odvisnosti, starost in drugi osebni dejavniki bolnika. Zdravniki in drugi zdravstveni delavci se morajo za izvajanje teh aktivnosti usposabljati da pridobijo znanja in spretnosti za izvajanje teh intervencij.

Prej ko posameznik preneha s kajenjem in uporabo drugih tobačnih izdelkov, večje so koristi za njegovo zdravje. Kajenje je dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, raka pljuč in številnih drugih rakov. Povečuje smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja ter dihal, okužb, sladkorne bolezni in številnih drugih bolezni. Bolniki, ki imajo kronične bolezni povezane s kajenjem spadajo med bolj ranljive skupine kadilcev. Zato je opustitev kajenja za bolnike s KOPB posebno pomembno. Opustitev kajenja zmanjša tveganje za nadaljnje zaplete pri vseh s kajenjem povezanih boleznih in s tem zmanjša bodoče stroške zdravljenja.

Opustitev kajenja je za kadilce s KOPB koristna v katerem koli času in dokazano upočasnjuje napredek KOPB, zmanjšuje stopnje poslabšanja, povečuje učinkovitost zdravljenja KOPB in na splošno izboljša kakovost življenja.


Nazaj na seznam