0 Povzetek košarice

Vpiši iskalni niz

Pnevmokokne okužbe: Kako ozavestiti o tihem sovražniku

29. 11. 2023

Pri zdravljenju pnevmokoknih okužb sta ključni preventiva in precepljenost prebivalstva, so bili na okrogli mizi enotni strokovnjaki. V Sloveniji je zaradi diagnoze pnevmokoknih okužb, med katerimi je najpogostejša pljučnica, letno hospitaliziranih več kot 6000 bolnikov, v letu 2021 je zaradi pnevmokoknih okužb 14 ljudi tudi umrlo.

Pnevmokokne okužbe: Kako ozavestiti o tihem sovražniku

Na okrogli mizi o pnevmokoknih okužbah v organizaciji STAkluba in Združenja zdravnikov družinske medicine so strokovnjaki spregovorili o nevarnosti in zaščiti pred pnevmokoknimi okužbami ter pomembnostjo ozaveščanja o posledicah okužb.

"Podatki kažejo, da je v Sloveniji na leto hospitaliziranih več kot 6000 bolnikov z diagnozo bolnišnične pljučnice, torej to pomeni kar velik obseg za eno diagnozo. Ko govorimo o težje potekajočih in najtežje potekajočih pljučnicah, lahko umrljivost doseže med deset in dvajset odstotkov. To so zelo velike številke, saj ni veliko diagnoz, ki bi imele hospitalno umrljivost primerljivo s to številko, tako da je to resen problem," je povedala specialistka interne medicine in pnevmologoije na Kliniki Golnik Katarina Osolnik.

(STA)

Video si lahko ogledate na povezavi Slovenske tiskovne agencije.

Povezava do članka na Delo.si


Nazaj na seznam