0 Povzetek košarice

Vpiši iskalni niz

15. marec, svetovni dan spanja

14. 3. 2024

V petek, 15. marca, obeležujemo že 17. svetovni dan spanja, ki bo letos potekal pod sloganom »Enake pravice do spanja za globalno zdravje«. Ta dan je namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti spanja in njegovega vpliva na zdravje ter preprečevanju in obvladovanju motenj spanja. Na Kliniki Golnik se z diagnostiko in zdravljenjem motenj dihanja med spanjem ukvarjamo že več kot dve desetletji in imamo največji spalni laboratorij v Sloveniji.

15. marec, svetovni dan spanja

Po besedah asist. Kristine Ziherl, dr. med., spec., vodje Oddelka za motnje dihanja med spanjem na Kliniki Golnik, ima glede na zadnje prevalenčne podatke vsaj deset odstotkov odrasle populacije klinično pomembne motnje dihanja v spanju. »Motnje dihanja med spanjem so pogosta skupina kroničnih obolenj dihalnega sistema. Če se prekinitve dihanja pojavljajo vsako noč v povprečju vsaj 15-krat v vsaki uri spanja, potem so zaradi pomanjkanja kisika in ostalih reakcij organizma na prekinitev dihanja možne škodljive posledice za zdravje. Gre za bolezen, ki lahko neugodno vpliva na bolnikov vsakdanjik, saj povzroča težave s spanjem, spominom in koncentracijo in čezmerno zaspanost. Poleg tega predstavlja tudi povečana tveganja za druga obolenja, kot so srčno-žilne bolezni, presnovni sindrom in kognitivni upad. Motnje dihanja med spanjem vodijo tudi v manjšo delazmožnost, večje tveganje za delovne in prometne nesreče ter večje tveganje za prezgodnjo smrt. Obstajajo celo indici, da so z dolgo časa nezdravljeno obstruktivno spalno apnejo povezane določene vrste raka. Zato moramo tej skupini bolezni posvetiti posebno pozornost,« je prepričana asist. Kristina Ziherl.

Vsak, ki smrči, še nima nujno tudi motenj dihanja med spanjem. Pozorni pa moramo biti, če bližnji opazijo prekinitve dihanja med spanjem, če se ponoči pogosto zbujamo, če se pri zdravi osebi pojavi potreba po nočnem odvajanju vode ali pa če se pojavijo srčno-žilna obolenja. Debelost je pomemben dejavnik tveganja za razvoj motenj dihanja med spanjem, vendar pa povezava ni enostavna in enosmerna. Vse več je dokazov, da lahko prekratek ali nekakovosten spanec pomeni tveganje za pridobivanje telesne teže, in sicer preko spremenjenega izločanja hormonov, ki vplivajo na občutek sitosti in apetit.

Z diagnostiko in zdravljenjem motenj dihanja med spanjem se na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik ukvarjamo že več kot 20 let in imamo največji spalni laboratorij v Sloveniji. Bili smo prvi v državi, ki smo na tem področju bolnikom omogočili ustrezno zdravljenje. Smo edina institucija v Sloveniji, ki izvaja celotno diagnostiko motenj dihanja med spanjem in uvaja vse tipe podpore dihanju med spanjem s pozitivnim zračnim tlakom. Poleg tega za celotno državo izvajamo izobraževanja za pridobitev kompetenc iz diagnostike in zdravljenja tovrstnih motenj.

Foto: (c) Freepik


Nazaj na seznam