0 Povzetek košarice

Vpiši iskalni niz

Ob svetovnem dnevu astme pozivi k boljši obveščenosti bolnikov o bolezni

25. 4. 2024

Vsak prvi torek v maju, tokrat 7. maja, obeležujemo svetovni dan astme – kronične pljučne bolezni, ki po oceni Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) prizadene 260 milijonov ljudi po celem svetu. Letošnje geslo »Opolnomočimo se z izobraževanjem o astmi« poudarja pomen ustrezne osveščenosti bolnikov o tej bolezni, da jo lahko učinkovito obvladujejo in prepoznajo simptome, ki zahtevajo strokovno pomoč.

Ob svetovnem dnevu astme pozivi k boljši obveščenosti bolnikov o bolezni

Astma predstavlja eno najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni, ki lahko bistveno vpliva na kakovost življenja posameznika. Zato je osveščanje bolnikov o njenih vzrokih, simptomih, zdravljenju in preventivnih ukrepih ključnega pomena. Ta bolezen vsako leto povzroči več kot 450.000 smrti po vsem svetu, čeprav bi jih bilo večino mogoče preprečiti. Astma je sicer neozdravljiva, a jo lahko uspešno zdravimo in nadzorujemo, da lahko bolnik kljub bolezni čim bolj normalno in kakovostno živi.

»Ko pacientu diagnosticiramo astmo, mu povemo slabo in dobro novico. Slaba je, da gre žal za kronično neozdravljivo pljučno bolezen in da bo vnetje stalno prisotno. Dobra novica pa je, da lahko z zdravili, ki jih predpišemo glede na težo bolezni, astmo zelo dobro obvladujemo. Ob rednem in pravilnem jemanju predpisane terapije ima pacient normalno kakovost življenja in se lahko ukvarja z vsemi stvarmi, ki ga veselijo. Tudi nekateri profesionalni športniki imajo astmo, kot na primer David Beckham, saj dobro urejena astma ni nobena omejitev za šport, rekreacijo in potovanja,« je prepričan doc. dr. Peter Kopač z Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, ki je vodilna institucija v Sloveniji na področju zdravljenja in raziskovanja astme ter izobraževanja o tej bolezni.

Astma se lahko pojavi v katerem koli obdobju življenja, vendar je pogostejša pri otrocih. Gre za kronično vnetje dihalnih poti, ki večinoma povzroči zadihanost, težko sapo in piskanje v prsnem košu. Natančen vzrok za nastanek te bolezni ni znan, vemo pa, da jo lahko poslabšujejo različni dejavniki, kot so onesnažen zunanji in notranji zrak, prisotnost alergenov (npr. plesni, pršice, dlaka hišnih ljubljenčkov) in cigaretni dim. Nezdravljena astma lahko vodi v preoblikovanje dihalnih poti, trajno okvaro pljuč, v najhujših primerih celo v smrt. Zato je pomembno, da bolniki z upoštevanjem navodil zdravnikov in rednim jemanjem predpisanih zdravil uspešno obvladujejo svojo astmo ter tako zmanjšujejo tveganje za resne zaplete.

Kljub temu, da lahko s pravilno diagnozo, zdravljenjem in izobraževanjem bolnika astmo zelo dobro obvladujemo, po nekaterih ocenah več kot polovica astmatikov nima dovolj dobrega nadzora nad svojo boleznijo. »O problematični astmi govorimo, ko so bolniki na visokih odmerkih inhalacijske terapije, a imajo kljub temu pogosta poslabšanja. Najpogostejši razlog za to je slaba tehnika ali pa neredno jemanje inhalacijskih zdravil. Zato je nenadomestljivo sodelovanje z diplomirano medicinsko sestro, ki s svojim strokovnim znanjem ustrezno oceni tehniko uporabe vdihovalnikov, identificira morebitne vzroke nepravilne tehnike in napake ter na primeren način izobrazi bolnike o pravilni uporabi vdihovalnikov in o sami bolezni. Ta vloga je ključna pri zagotavljanju učinkovitega obvladovanja astme in izboljšanju kakovosti življenja bolnikov,« je prepričan doc. dr. Kopač.

Da je poučenost bolnikov o tej bolezni ključnega pomena, je prepričana tudi diplomirana medicinska sestra Maja Zrnić, ki na Kliniki Golnik vodi šolo astme: »Izobraževanje o astmi predstavlja k pacientu osredotočeno obravnavo, pri kateri medicinske sestre opolnomočimo paciente, da pridobijo znanje, veščine in samozavest za učinkovito obvladovanje astme ter prevzem nadzora nad svojim zdravstvenim stanjem. Pacient z astmo ima lahko najboljši in najnovejši vdihovalnik, a če ne pozna bolezni in pravilne tehnike njegove uporabe, je vse zdravljenje zaman in je treba bolezen zdraviti bolj »agresivno«, kar ima lahko za posledico ogromno stranskih učinkov, ali pa se bolezen celo usodno konča. Naš cilj je, da ima pacient astmo pod nadzorom, in ne obratno.«


Foto: (c) Tea Močnik


Nazaj na seznam