0 Povzetek košarice

Vpiši iskalni niz

Z evropsko državljansko pobudo proti zasvojenosti mladih s tobakom

23. 1. 2023

Nevladne organizacije so začele zbirati podpise za podporo evropske državljanske pobude Za okolje brez tobaka in prvo evropsko generacijo brez tobaka do leta 2030. Pobudo, ki poziva k boljšemu svetu, boljšemu zdravju in boljšemu okolju brez nevarnosti uporabe tobaka, organizira 25 evropskih nevladnih organizacij. Med njimi sta tudi Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo ter Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, ki bosta sodelovali pri izvedbi nacionalnega načrta za Slovenijo. 

Z evropsko državljansko pobudo proti zasvojenosti mladih s tobakom

Zbiranje podpisov za podporo pobude se je začelo 16. januarja 2023. Organizatorji pozivajo Evropsko komisijo, naj predlaga zakonodajo, s katero bi nove generacije rešili pred zasvojenostjo s tobakom, ter ukrepa proti kajenju in s tem povezanimi nevarnostmi za okolje. Od Komisije pričakujejo, da predlaga pravne akte za odpravo prodaje tobačnih in nikotinskih izdelkov državljanom, rojenim od leta 2010 dalje. Državljanska pobuda poziva tudi k posebnim ukrepom za plaže in rečna nabrežja brez tobaka in ogorkov, za vzpostavitev evropske mreže nacionalnih parkov brez tobaka in ogorkov, razširitev okolja na prostem brez vejpanja ter odpravo oglaševanja tobaka in njegove prisotnosti v avdiovizualnih produkcijah in družbenih medijih.

Če bodo organizatorji pobude v enem letu zbrali milijon izjav o podpori iz najmanj sedmih različnih držav članic EU, se bo Evropska komisija morala odzvati na pobudo. Komisija se lahko odloči, ali bo v odziv na pobudo ukrepala ali ne, v obeh primerih pa mora svojo odločitev obrazložiti.

Tobak je eden vodilnih dejavnikov tveganja za smrt in izgubljena zdrava leta življenja. Po podatkih NIJZ tobak kadi vsak peti odrasli prebivalec Slovenije, star od 18 do 74 let, in skoraj vsak deseti 15-letnik. V Sloveniji zaradi tobaka vsak teden umre 60 prebivalcev, od tega je 40 odstotkov mlajših od 70 let. Tobak letno povzroči več smrti, kot jih skupno nezgode (vključno s prometnimi), alkohol, prepovedane droge, samomori in AIDS.

Slovenija je maja lani sprejela Strategijo za zmanjševanje posledic rabe tobaka “Za Slovenijo brez tobaka 2021–2030”, pri kateri sodeluje tudi Klinika Golnik. Dolgoročna vizija strategije je, da bi do leta 2040 Slovenija postala družba brez tobaka. To pomeni, da delež prebivalcev, starih 15 let in več, ki bo uporabljal tobačne izdelke, ne bo presegal petih odstotkov.

Svoj podpis za evropsko državljansko pobudo lahko oddate tukaj: https://tfe-sl.ensp.network/  


Nazaj na seznam