0 Povzetek košarice

Vpiši iskalni niz

Svetovni dan spanja, 17. marec

V petek, 17. marca 2023, obeležujemo svetovni dan spanja, tokrat pod sloganom "Spanje kot ključ do zdravja". Ta dan je namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti spanja in njegovega vpliva na zdravje ter preprečevanju in obvladovanju motenj spanja. Na Kliniki Golnik se z diagnostiko in zdravljenjem motenj dihanja v spanju ukvarjamo že več kot dve desetletji in imamo največji spalni laboratorij v Sloveniji. 

Svetovni dan spanja, 17. marec

Po besedah asist. Kristine Ziherl, vodje Oddelka za motnje dihanja med spanjem na Kliniki Golnik, so motnje dihanja v spanju vedno bolj pereč javno zdravstveni problem: »Za motnjami dihanja med spanjem po oceni trpi 150.00 Slovencev. Če se prekinitve dihanja pojavljajo vsako noč v povprečju vsaj petnajstkrat v vsaki uri spanja, potem so zaradi pomanjkanja kisika in ostalih reakcij organizma na prekinitev dihanja možne škodljive posledice za zdravje. Motnje dihanja v spanju postanejo nevarne, kadar tako poslabšajo kvaliteto spanja, da smo neprespani, imamo slabšo koncentracijo, slabši spomin, težave s čustvovanjem ali pa se nam celo spi za volanom. Lahko vodijo tudi v kronične zaplete, kot so na primer srčno-žilna obolenja (visok krvni tlak, srčna in možganska kap, motnje srčnega ritma) in sladkorna bolezen. Vse več je dokazov, da motnje dihanja v spanju vodijo tudi v demenco in povečujejo tveganje za raka.«

Asist. Kristina Ziherl opozarja, da vsak, ki smrči, seveda nima motenj dihanja v spanju. Pozorni pa moramo biti, če bližnji opazijo prekinitve dihanja v spanju, če se posameznik zaradi njih zbuja, se pri zdravi osebi pojavi potreba po nočnem odvajanju vode, je spanec nemiren in se zjutraj pogosto prebujamo nespočiti ali pa če se pojavijo srčno-žilna obolenja, še posebej če imamo čezmerno telesno težo. Debelost je pomemben dejavnik tveganja za razvoj motenj dihanja v spanju, vendar pa povezava ni enostavna in enosmerna. Vse več je namreč dokazov, da lahko prekratek ali nekakovosten spanec pomeni tveganje za pridobivanje telesne teže, in sicer preko spremenjenega izločanja hormonov, ki vplivajo na občutek sitosti in apetit.

Z diagnostiko in zdravljenjem motenj dihanja v spanju se na Kliniki Golnik ukvarjamo že več kot dve desetletji in imamo največji spalni laboratorij v Sloveniji. Bili smo prvi v Sloveniji, ki smo na tem področju omogočili bolnikom ustrezno zdravljenje. Smo edina institucija, ki izvaja celotno diagnostiko motenj dihanja v spanju in uvaja vse tipe podpore dihanju med spanjem s pozitivnim zračnim tlakom. Za celotno Slovenijo izvajamo izobraževanja za pridobitev kompetenc iz diagnostike in zdravljenja motenj dihanja v spanju.


(Foto: Pixabay)


Nazaj na seznam