0 Povzetek košarice

Vpiši iskalni niz

Na Golniškem simpoziju o napredkih pri diagnostiki in zdravljenju pljučnih bolezni

23. 8. 2023
Na Golniškem simpoziju o napredkih pri diagnostiki in zdravljenju pljučnih bolezni

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik med 5. in 7. oktobrom 2023 na Bledu organizira tradicionalni Golniški simpozij, največji pulmološki dogodek v Sloveniji z mednarodno udeležbo. V blejskem hotelu Rili Balance se bosta odvijala ločena kongresna programa za zdravnike in zaposlene v zdravstveni negi, delavnice pa bodo potekale skozi vse leto na Golniku.

»Golniški simpozij je največji pulmološki dogodek v Sloveniji, ki se ga vsako leto udeležijo vrhunski strokovnjaki s področja pnevmologije in alergologije. Domači in tuji strokovnjaki bodo predstavili najnovejša dognanja in terapevtske pristope s področij, kot so zgodnji rak pljuč, koristi in slabosti zgodnjega odkrivanja prek presejalnih testov, razliko med benigno in maligno naravo tumorjev ter prihodnost obravnave bolnikov s pljučnim rakom. Tridnevni simpozijski program zajema tudi predavanja in diskusije motnjah dihanja v spanju, alergijskem rinitisu, obstruktivnih boleznih pljuč in vodenju kroničnega pljučnega bolnika na domu,« je povedal prim. Izidor Kern s Klinike Golnik.

Poleg domačih specialistov s področij pnevmologije, alergologije, onkologije, radiologije in patologije bodo na kongresu nastopili tudi ugledni tuji strokovnjaki. Hrvaški pnevmologi bodo predstavili svoje izkušnje z nacionalnim presejalnim programom za odkrivanje pljučnega raka. Hrvaška je namreč prva država v Evropi, ki je uvedla tak nacionalni program, in celo ena izmed prvih držav na svetu. Predstavnica nemške klinike Thoraxklinik Heidelberg, kjer so prvi v Evropi začeli z robotsko vodeno bronhoskopijo, bo spregovorila o izkušnjah s to najnovejšo vejo razvoja v diagnostiki zgodnjega pljučnega raka. Strokovnjaki s Klinike Golnik, ki je vodilna ustanova na področju zgodnjega odkrivanja pljučnega raka v državi, pa bodo med drugim predstavili tudi uporabo najnovejše tehnologije za odkrivanje pljučnih rakov manjše velikosti. Tehnologija pridobivanja tridimenzionalnih slik pljuč s pomočjo obogatene resničnosti omogoča natančnejšo diagnostiko, pomaga pri načrtovanju zdravljenja in tudi občutno zmanjša sevanje.

Program za zaposlene v zdravstveni negi bo potekal 6. in 7. oktobra in bo zajemal teme, kot so komunikacija z bolniki, svojci in s sodelavci, kardiologija, varnost pri ravnanju z zdravili, prednosti timske obravnave bolnika, pomen zdravstvene vzgoje bolnikov s pljučno boleznijo ter vključevanje podpornih služb v obravnavo bolnika s pljučno boleznijo.

Več o dogodku: Golniški simpozij 2023Nazaj na seznam