0 Povzetek košarice

Vpiši iskalni niz

Svetovni dan brez tobaka, 31. maj

30. 5. 2024

Kajenje je največji dejavnik tveganja za nastanek pljučnega raka, saj je med bolniki kar 85 odstotkov aktivnih ali nekdanjih kadilcev. Ob svetovnem dnevu brez tobaka, ki ga obeležujemo 31. maja, bomo na stojnicah v avli Klinike Golnik predstavljali prednosti opuščanja kajenja. Z akcijo »Zamenjaj cigareto za smuti« bomo paciente, obiskovalce in zaposlene spodbujali, da škodljive navade zamenjajo z zdravimi. Predstavniki Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije pa bodo zainteresiranim brezplačno izmerili pljučno kapaciteto in prisotnost ogljikovega monoksida v izdihanem zraku. 

Svetovni dan brez tobaka, 31. maj

Prej ko posameznik preneha s kajenjem in uporabo drugih tobačnih izdelkov, večje so koristi za njegovo zdravje. Kajenje je dejavnik tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, raka pljuč in številnih drugih rakov. Povečuje smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja ter dihal, okužb in sladkorne bolezni. Bolniki s kroničnimi boleznimi, ki so povezane s kajenjem, spadajo med bolj ranljive skupine kadilcev. Opustitev kajenja zmanjša tveganje za nadaljnje zaplete pri vseh s kajenjem povezanih boleznih.

Zmotno je prepričanje, da je uporaba elektronskih cigaret manj škodljiva kot kajenje cigaret, saj mora miniti več desetletij, preden lahko govorimo o dolgoročnih posledicah. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije kar 37 milijonov mladih, starih od 13 do 15 let, uporablja tobak. V mnogih državah stopnja uporabe elektronskih cigaret med mladostniki celo presega stopnjo uporabe odraslih. V evropski regiji je kar 20 odstotkov anketiranih 15-letnikov poročalo, da so v zadnjih 30 dneh uporabljali elektronske cigarete. Kljub velikemu napredku pri zmanjševanju uporabe tobaka pojav e-cigaret ter drugih novih tobačnih in nikotinskih izdelkov resno ogroža mlade in nadzor nad tobakom. Študije kažejo, da uporaba e-cigaret za skoraj trikrat poveča uporabo običajnih cigaret, zlasti med mladimi nekadilci.

»Tobačna industrija poskuša s promocijo novih izdelkov ponovno normalizirati kajenje in ohranjati visoke dobičke, ne glede na vpliv na globalno zdravje ljudi. Tudi pretekle izkušnje kažejo, da je to preizkušen model delovanja. Tobačna industrija je desetletja zanikala povezavo pljučnega raka s kajenjem. Trdili so, da so varne cigarete s filtrom, da so manj škodljive cigarete z nizko vsebnostjo nikotina, oglaševali so »lahke« cigarete, ipd. Dejstvo pa je, da je tobačna industrija globalno največji ubijalec. Necenzurirano oglaševanje prek družabnih omrežij, ki se osredotoča predvsem na mlade, v zadnjem času še posebej na otroke, povzroča zasvojenost z nikotinom, ki bo zanesljivo imelo hude dolgoročne vplive na globalno zdravje. Poleg tega nikotin povzroča vrsto zdravstvenih težav. Izpostavljenost nikotinu lahko med drugim vpliva na razvoj možganov, ki se razvijajo do približno 25. leta,« je povedala izr. prof. dr. Mihaela Zidarn s Klinike Golnik.


Nazaj na seznam