0 Povzetek košarice

Vpiši iskalni niz

Novice


Svetovni dan varnosti pacientov na Kliniki Golnik

Vsako leto 17. septembra obeležujemo svetovni dan varnosti pacientov. Ta bo letos potekal pod geslom Glas pacientu!, ki poudarja ključno vlogo pacientov, družin in skrbnikov pri zagotavljanju varnosti zdravstvene oskrbe. Na Kliniki Golnik bomo ob tej priložnosti že v petek, 15. septembra, priredili dan odprtih vrat za obiskovalce, informativne stojnice in učno delavnico v obliki t. i. sobe pobega za zaposlene.

Preberi več

Če nihče ne bi več kadil, bi bilo raka pljuč za 80 do 85 odstotkov manj

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik podpira predlog sprememb Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI), ki med drugim predvideva prepoved arome v elektronskih cigaretah ter kadilnic v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. Kajenje cigaret je namreč najpogostejši dejavnik tveganja za nastanek pljučnega raka. Čeprav še ne poznamo dolgoročnih posledic uporabe elektronskih cigaret in pripomočkov za segrevanje tobaka, p...

Preberi več

Svetovni dan tuberkuloze, 24. marec

Svetovni dan tuberkuloze obeležujemo 24. marca, da bi povečali ozaveščenost o tej bolezni in prizadevanjih za odpravo svetovne epidemije. Tuberkuloza je ena najbolj smrtonosnih nalezljivih bolezni na svetu, za katero dnevno umre 4.400 ljudi, 30.000 ljudi pa vsak dan na novo zboli. Slovenija sicer velja za državo z nizko incidenco tuberkuloze, vendar zdajšnje dogajanje na vojnih območjih in nov begunski val prinašata tudi tveganje za večje pojavljanje te bolezni pri nas.

Preberi več

Svetovni dan spanja, 17. marec

V petek, 17. marca 2023, obeležujemo svetovni dan spanja, tokrat pod sloganom "Spanje kot ključ do zdravja". Ta dan je namenjen ozaveščanju javnosti o pomembnosti spanja in njegovega vpliva na zdravje ter preprečevanju in obvladovanju motenj spanja. Na Kliniki Golnik se z diagnostiko in zdravljenjem motenj dihanja v spanju ukvarjamo že več kot dve desetletji in imamo največji spalni laboratorij v Sloveniji. 

Preberi več